
TARDOR A MALLORCA
La tardor a Mallorca és com una segona primavera. La humitat de les primeres pluges i la calor provoquen que moltes espècies de plantes tinguin una segona floració abans de l'arribada de l'hivern. En aquesta època de l'any és una autèntica delícia passejar pels seus espais naturals i pels parcs i jardins de pobles i ciutats. Un dels més romàntics és el conegut com ‘bosc de Bellver’, autèntic pulmó de la ciutat de Palma.
La tardor és també l'època en què els alzinars i pinedes de Mallorca s'inunden de gran varietat de bolets, que es converteixen en un dels ingredients gastronòmics més deliciosos en aquesta estació de l'any. A l’illa existeix una gran tradició i són molts els restaurants que organitzen jornades gastronòmiques amb saboroses receptes elaborades amb aquest producte.
Una d'aquestes jornades se celebra a finals de novembre dintre de la Fira de l’Esclatasang i de la Muntanya, a Mancor de la Vall. En aquest cap de setmana el rovelló mallorquí és el protagonista, preparat de moltes de maneres diferents, encara que la fira inclou a més una mostra artesana, cercaviles i una trobada de glossadors.
En aquesta època de l'any abunden les fires a Mallorca, ja que les suaus temperatures animen a gaudir de les activitats a l'aire lliure. Al començament d'octubre s'inicia el calendari de fires de tardor i, fins a mitjans de desembre, se’n celebren més de quaranta en tota la illa, així que són pocs els dies sense fira.
Algunes giren entorn dels productes de la terra, com és la Fira de s’Oliva de Caimari, al començament de novembre, on el producte estrella és l'oli d'oliva en totes les seves varietats; la Fira dolça d'Esporles, que se celebra a l'octubre i està dedicada als dolços i la rebosteria; la Fira de sa Mel de Llubí, al novembre i amb productes relacionats amb la mel; o la Fira de les Matances de Sineu, al desembre, una fira ramadera i artesanal en la qual es pot contemplar in situ com es fan les matances per a la posterior elaboració d'embotits com la sobrassada.
Altra cita gastronòmica que no poden perdre's a la tardor és Tapalma, una fira internacional de tapes que se celebra a l'octubre i en la qual participen molts restaurants de Palma amb imaginatives i elaborades receptes.
Una de les fires més importants de tota Mallorca té lloc en el mes de novembre. És el Dijous Bo d'Inca, una fira agrícola, ramadera, artesanal, industrial i agroalimentària que congrega a centenars de milers de visitants en cada edició. Entre les més curioses la Fira de sa Perdiu de Montuïri, al desembre, amb un famós concurs de perdius i les seves exhibicions de reclam.
Entre les festes, una de les de major tradició a Palma és la Desfilada de la Beata, que es celebra des de 1792 el tercer dissabte d'octubre. En aquest any va ser beatificada Catalina Thomas, que va néixer a Valldemossa en 1531 i va morir en olor a santedat a Palma en 1574. Aquest dia se celebra una desfilada de carrosses, que omple de colorit els carrers del centre de la ciutat. Hi ha també música i balls tradicionals, amb la participació de músics i agrupacions folklòriques vinguts de diferents llocs de Mallorca.
I quan desembre s'instal•la en els nostres calendaris i el Nadal comença a despuntar, atractives propostes per a aconseguir el regal perfecte amb el qual complimentar als éssers estimats. La Fira de Nadal i dels Reis es localitza en dues places del centre de Palma i dura fins a passat el dia de Reis (6 de gener).
Tardor cultural i esportiva
A la tardor les propostes d'oci i cultura són també moltes i variades, amb un intens calendari d'exposicions en les galeries d'art, museus i centres culturals. D'altra banda, les arts escèniques brinden l'oportunitat de gaudir amb grans figures de la música, el teatre i la dansa, a través de les programacions dels teatres i auditoris així com dels nombrosos festivals que se celebren durant aquests mesos en pobles i ciutats de l’illa.
Els més beneficiats són els amants i afeccionats a la música, que compten amb una atractiva i variada oferta de concerts. D'octubre a desembre se celebren el Festival de Música Antiga de Caimari, el Festival Internacional de Música de Palmanyola, el Festival de Música de Bunyola, el Festival Música Mallorca i, entre d’altres, el Festival de Música Clàssica Port de Sóller, que té lloc en el bell Oratori de Santa Catalina, actual seu del Museu del Mar. També a l'octubre comença la temporada d'abonament de la Orquestra Simfònica de Balears, on es convida a destacats directors i solistes del panorama internacional.
La música d'òrgan protagonitza a més diversos esdeveniments, el més important té per escenari la Catedral de Mallorca. És el Festival Internacional d'Òrgan, que durant els quatre diumenges d'octubre convoca a organistes de renom internacional. L'assistència a aquests concerts permet a més admirar l'interior d'aquest magnífic temple gòtic i el gran mural ceràmic obra recent del famós artista mallorquí Miquel Barceló, que suposa l'última intervenció en la Seu, com es coneix a la Catedral a Mallorca.
Altres cicles tenen lloc en les esglésies i parròquies de l’illa, com són la Setmana d'Òrgans Històrics (octubre) i el Simpòsium i Jornades Internacionals de l'Òrgan Històric de les Balears, que comença a l'octubre i dura fins a desembre.
Els amants del jazz podran gaudir amb els concerts programats dintre del Jazz Voyeur Festival, que es desenvolupa de març a desembre a Palma amb un excel•lent cartell d'artistes. I per als seguidors de l'art experimental, el Festival Ping! A Sa Taronja (Andratx) els mostra les últimes propostes en música, dansa, vídeo, etc.
A aquesta oferta cal sumar-hi el festival de dansa internacional Dansamàniga, d'agost a desembre a Cala Millor; la Temporada d'Òpera, que se celebra en el recentment renovat Teatre Principal de Palma; i el programa ‘Un Hivern a Mallorca’, amb un atractiu ventall d'activitats en el qual s'inclouen des d'exposicions i concerts a itineraris i excursions per diferents llocs de la illa.
I és que, les activitats relacionades amb la naturalesa són d'allò més propícies per a l'època tardorenca. Fins i tot per als afeccionat a l'esport de la vela, de gran tradició en l’illa, que tenen la seva cita en el Campionat de Vela de Tardor que se celebra en el Real Club Nàutic de Palma en el mes d'octubre.
Altres activitats esportives que poden practicar-se són busseig, piragüisme, muntanyisme, hípica, excursions amb bicicleta per les rutes cicloturístiques de l’illa i, entre una gran varietat, el golf, amb excel•lents instal•lacions considerades entre les millors d'Europa. En aquests camps de golf s'organitzen cursos per a tots els nivells i tornejos on els jugadors poden amidar-se en el seu joc envoltats d'un entorn paradisíac. Si, com dèiem al començament, els bolets són un dels productes de temporada, el dolç per excel•lència de la tardor a Mallorca són els bunyols. Es consumeixen fins a bona part de l'hivern, però hi ha un dia que tenen un protagonisme especial, com és la nit del 20 d'octubre. Es coneix com la Revetlla de les Verges, i consisteix en una antiga tradició en la qual els pretendents contractaven a grups musicals perquè rondessin als seus estimades. Aquestes, agraïdes, obsequiaven als músics amb bunyols i vi dolç.
Avui la festa es manté i és una ocasió excel•lent per a sortir al carrer i compartir agradables moments entorn d'aquests dos típics productes. Els llocs amb més tradició són Palma, Búger, Marratxí, Porreres i Alcúdia, on la serenata la posen les bandes de música municipals, grups locals i fins als joves del poble, surten a cantar a les dones després de les finestres i balconades.
Els bunyols més tradicionals són els fregits elaborats amb patata i/o boniat, encara que actualment es fan també al forn farcits de nata, crema o fruita. Es poden trobar recén fets en molts locals de les poblacions de Mallorca, ben calentets i amb sucre al gust de cadascun. Són realment deliciosos en qualsevol moment del dia.
Si, com dèiem al començament, els bolets són un dels productes de temporada, el dolç per excel•lència de la tardor a Mallorca són els bunyols. Es consumeixen fins a bona part de l'hivern, però hi ha un dia que tenen un protagonisme especial, com és la nit del 20 d'octubre. Es coneix com la Revetlla de les Verges, i consisteix en una antiga tradició en la qual els pretendents contractaven a grups musicals perquè rondessin als seus estimades. Aquestes, agraïdes, obsequiaven als músics amb bunyols i vi dolç. Avui la festa es manté i és una ocasió excel•lent per a sortir al carrer i compartir agradables moments entorn d'aquests dos típics productes. Els llocs amb més tradició són Palma, Búger, Marratxí, Porreres i Alcúdia, on la serenata la posen les bandes de música municipals, grups locals i fins als joves del poble, surten a cantar a les dones després de les finestres i balconades. Els bunyols més tradicionals són els fregits elaborats amb patata i/o moniato, encara que actualment es fan també al forn farcits de nata, crema o fruita. Es poden trobar recén fets en molts locals de les poblacions de Mallorca, ben calentets i amb sucre al gust de cadascun. Són realment deliciosos en qualsevol moment del dia.