
El renaixement de la primavera a Mallorca
El sol lluu radiant a Mallorca quan la primavera s'instal·la en els calendaris. Encara que és freqüent la imatge de banyistes que gaudeixen en els dies assolellats d'hivern, a la primavera les platges de blanca i fina arena comencen a omplir-se d'ombrel·les que anuncien l'arribada de la calor. És l’època en què floreix la naturalesa, i també l'inici d'una intensa agenda cultural i festiva que no pararà en l’ascens fins al final de la temporada estival.
El començament de la primavera està marcat per la celebració de la Setmana Santa, que a Mallorca es viu amb gran tradició i devoció. Durant aquesta setmana, en molts llocs de l’illa desfilen processons amb passos i natzarens, la més important de les quals té lloc a Palma el Dijous Sant, presidida pel Sant Crist de la Sang, la confraria del qual és la més antiga de tot Mallorca. La primera vegada que va sortir aquest pas va ser en la processó de Dijous Sant de 1552.
El Divendres Sant té lloc l’anomenat Davallament, la representació del descens del cos de Crist de la creu a les mans de Nicodem i Josep d’Arimatea. És un acte carregat d'emoció i dramatisme, que es viu amb especial tradició en llocs com el santuari de Sant Salvador a Artà, l’oratori del Calvari a Pollença, la parròquia de Sant Miquel a Felanitx i davant de la Catedral a Palma, on es representa el Viacrucis, un poemari de l'intel·lectual mallorquí Llorenç Moyà (1916-1981) que conta el camí del calvari de Jesucrist.
Una tradició molt arrelada a l’illa són els pancaritats, una peregrinació els orígens de la qual es remunten a l'any 1407 i que se celebra durant la setmana després del dia de Pasqua. És costum la pujada a peu a les ermites i els santuaris propers als pobles per a compartir les darreres panades elaborades durant la Setmana Santa, fetes de carn d'anyell, i els robiols, una pasta dolça farcida de cabell d'àngel o melmelada, entre d’altres.
El Diumenge de l’Àngel tanca aquesta setmana de pancaritats amb les peregrinacions de Llucmajor, Porreres, Alaró, Alcúdia i, entre d’altres, Palma, on se celebra la més significativa de totes. Té lloc a la gran esplanada del Castell de Bellver i congrega cada any més de 25.000 persones, en un ambient festiu i amb un programa d'activitats en el qual no manquen els gegants i els caparrots, el ball de bot (ball popular mallorquí), els xeremiers (que toquen la xeremia mallorquina) i les paradetes amb productes artesans.
En el mes d'abril tenen cita també altres esdeveniments, com la Fira del Vi de Pollença, amb la participació de gran nombre de cellers de Balears; la Festa de Sant Marc a Sineu, on és costum menjar caragols; i les fires de Calvià, Andratx, Estellencs i Santa Eugènia, que organitza un concurs d'aus autòctones.
Al maig molts pobles celebren les fires de primavera, entre les quals hi ha la Fira de Sineu, que s’endú el premi a la més concorreguda. Està considerada com la més antiga de Mallorca i és de caràcter agrícola, ramader i artesanal. Arriba cada primer diumenge de maig i conserva intacta una tradició ancestral.
Altres fires interessants per a visitar al maig són la Fira de sa Pedra a Binissalem, on pot veure's treballar la tècnica de la pedra en sec, i el Mercat Medieval de Capdepera, amb un ampli programa d'activitats, entre les quals destaca el mercat que es munta en el castell i en els carrers confrontants. Aquest mercat, que congrega gran nombre de visitants, mostra la forma de vida en l’època medieval, a més oferir tot tipus de productes, des de ceràmica fins a sabons artesanals, espelmes, etc.
A mitjan maig, Sóller i el seu port s'omplen de visitants amb la celebració de la Fira i del Firó. L'acte més esperat és la batalla que fan moros i cristians revivint la que va tenir lloc el 1561, quan les tropes del corsari Eukdj Alí varen intentar conquerir la ciutat i per la qual es recorda l'actuació heroica que varen tenir les germanes Francesca i Catalina Casasnovas, conegudes com les Valentes Dones.
A la primavera comença també la temporada nàutica, que a Mallorca sol coincidir amb el Trofeu Reina Sofia a la badia de Palma. Aquest esdeveniment convoca a Mallorca els millors regatistes del món i ofereix un magnífic espectacle al passeig Marítim, des d'on es poden veure els velers que competeixen a les ordres del vent. Al final d'abril té lloc el Saló Nàutic Internacional de Palma, i el Moll Vell es converteix en un luxós aparador amb els darrers models d'embarcacions de vela i motor, entre els quals hi ha els llaüts, el vaixell tradicional mallorquí per excel·lència.
És el moment de gaudir dels esports nàutics, com la vela i el piragüisme, i de les activitats aquàtiques i subaqüàtiques, que permeten descobrir els extraordinaris fons marins que atresoren les costes mallorquines. Hi ha molts centres de busseig repartits pels nuclis costaners, on, a més de poder llogar el material necessari, hi trobareu una extensa oferta de cursos de busseig i submarinisme, incloses l'espeleologia i la fotografia submarina.
Els afeccionats al ciclisme tenen també una excusa perfecta per a visitar l’illa en aquesta època de l'any, ja que entre els mesos d'abril i maig té lloc la Volta Cicloturística Internacional de Mallorca, oberta a la participació de totes les persones majors de 15 anys. Es du a terme en quatre etapes i és puntuable per al Circuit d'Espanya de Marxes Cicloturístiques per Etapes i per a la Challenge de Cicloturisme Illes Balears.
La pràctica del golf té les millors jornades durant la primavera, quan les hores de llum augmenten i la calor encara no estreny gaire. El mateix es pot dir d'activitats com el senderisme i la marxa nòrdica, una manera ideal i molt sana de conèixer la bellesa d'aquesta illa.
En l'àmbit de les arts escèniques, la primavera suposa l'inici d'un intens calendari de festivals de música amb una oferta que abasta des de la música clàssica i el jazz a la música Indie i les darreres tendències electròniques.
A l'abril finalitzen els cicles d'hivern, com el Festival de Música Clàssica d’Hivern i el programa Un Hivern a Mallorca, que tenen lloc en diferents escenaris de l’illa. Aquest mateix mes comença el Jazz Voyeur Festival, que exhibeix cada any un cartell de luxe amb les primeres figures del panorama de jazz internacional. És un dels festivals de més llarga durada, ja que sol acabar en el mes de desembre.
Al maig ho fa un dels festivals amb major encant de tots els que es fan a Mallorca, pels escenaris únics on tenen lloc els concerts. És el Festival Internacional de Deià, dedicat a la música de cambra i que brinda l'oportunitat de conèixer tres llocs emblemàtics: l'església de Deià i dues antigues propietats de l’arxiduc Lluís Salvador, Son Marroig i el Monestir de Miramar. Aquest monestir, en el terme de Valldemossa, va ser fundat el 1276 a petició del missioner mallorquí Ramon Llull amb la intenció d'albergar una escola dedicada a l'ensenyament de l'àrab i altres llengües orientals.
A Deià, val la pena acostar-se fins al cementiri, situat al costat de l'església i amb unes extraordinàries vistes sobre la costa i la vila. Aquí està enterrat el famós escriptor anglès Robert Graves, que va viure una part de la seva vida a Deià.
Els amants de l'òpera podran gaudir amb els grans títols del gènere durant la Temporada d'Òpera del Teatre Principal de Palma, recentment reformat i dotat d’excel·lents condicions acústiques. Sol durar fins al mes de novembre-desembre i, a més de solistes, en cada espectacle intervé el Cor de la Fundació Teatre Principal, l'únic cor de l’illa especialitzat en òpera.
Per al públic infantil, el Festival Internacional de Teresetes, que té lloc a Palma en el mes de maig i en el qual participen artistes i companyies de teatre de teresetes de tot el món. També per a ells, i per a tota la família, la Fira del Ram, un gran parc d'atraccions que s'instal·la a Palma cada any entre març i abril i que congrega centenars de firaires de tot Espanya.
Els més alternatius podran gaudir amb propostes com Alternatilla, un festival multidisciplinar que té lloc entre els mesos d'abril i maig en diferents espais de l’illa i en el qual tenen cita artistes de tots els àmbits que mostren les creacions i cerquen la participació d'un públic àvid de noves experiències. En aquesta mateixa òrbita el Cool Days Festival, que organitza el Teatre d’Artà, amb les darreres tendències en música, teatre dansa i sessions de reconeguts DJ.
Un altra manera molt especial de gaudir de la música és assistir al cicle de concerts ‘Corpus a Palma’, que té lloc amb motiu de les Festes de la Primavera en el mes de juny. Aquests concerts de música clàssica tenen per escenari els patis més emblemàtics de les cases senyorials i els palaus que conformen els estrets carrers del centre històric de la ciutat, autèntiques meravelles de factura gòtica, barroca i renaixentista que en aquestes dates obren les portes al públic perquè se’n pugui admirar tota la grandesa arquitectònica.
A més dels concerts, d'entrada gratuïta, es realitzen visites guiades de dues hores de durada, i en diversos idiomes, a diferents patis de la ciutat com Can Olesa, Can Fortesa de Sitjar, Can Berga i Can Verí, entre d’altres, un interessant recorregut que ens trasllada a la Mallorca dels segles XVI, XVII i XVIII, una època de gran esplendor per a l’illa, de la qual, per ventura, ens en parlen aquests patis.